9,3
387 beoordelingen
Terug naar overzicht
HEADER-Toyota toont experimentele waterstof-aangedreven GR Yaris (1).jpg

Toyota presenteert GR Yaris op waterstof

Opnieuw loopt Toyota voorop

Toyota is een van de weinige automerken ter wereld die geloven in waterstof als ‘brandstof’ van de toekomst. Daarvan is de Mirai – met zijn geavanceerde brandstofceltechnologie – al jaren het beste bewijs. De ontwikkelingen staan echter niet stil en opnieuw loopt Toyota voorop; nu met een experimentele GR Yaris met waterstofverbrandingsmotortechnologie.

Waterstof verbrandt sneller dan benzine

De conceptuele GR Yaris vertoont veel overeenkomsten met de Mirai. Zo zijn de waterstofbrandstof, de brandstoftanks en het tankproces hetzelfde. Waar de Mirai gebruikmaakt van chemische reacties in de brandstofcellen om elektrische energie op te wekken voor de aandrijving, beschikt de experimentele GR Yaris over een innovatieve, interne verbrandingsmotor die waterstof rechtstreeks als brandstof gebruikt. Waterstof verbrandt sneller dan benzine, wat resulteert in een goed reactievermogen van de motor en uitstekende milieuprestaties.

Toyota toont experimentele waterstof-aangedreven GR Yaris (10).jpg
Experimenteren met de Toyota Corolla Sport

Hoewel de ontwikkeling van de waterstofverbrandingsmotor zich nog in een vroeg stadium bevindt, is Toyota al wel volop bezig met experimenteren. Zo doet de Toyota Corolla Sport, uitgerust met dezelfde technologie, al enige tijd mee aan autoraces in Japan om hem uitgebreid en onder zware omstandigheden te kunnen testen. Net als de conceptuele GR Yaris is de Corolla Sport voorzien van de G16E-GTS 1,6-liter, driecilinder-in-lijn turbomotor, dezelfde krachtbron als in de veelgeprezen GR Yaris. Het enige verschil is een ander brandstoftoevoer- en injectiesysteem om het gebruik van waterstof mogelijk te maken.

Toyota toont experimentele waterstof-aangedreven GR Yaris (8).jpg
Akio Toyoda: “Van elk moment genieten”

Door zijn waterstofmotortechnologieën verder te verfijnen via de motorsport, wil Toyota streven naar de verwezenlijking van een nog betere, op waterstof gebaseerde maatschappij. “We hebben de eerste stap gezet om te concurreren met onze waterstofmotor”, aldus Akio Toyoda, President of Toyota Motor Corporation. “Met die instelling zijn we ook deze uitdaging aangegaan. Ik stel me voor dat de dingen er over 10 jaar anders uitzien en ik hoop dat wanneer men terugkijkt, dat ze dan zien hoe we de uitdaging met positieve energie zijn aangegaan en van elk moment hebben genoten.”

Toyota toont experimentele waterstof-aangedreven GR Yaris (3).jpg
Inschrijven Toyota nieuwsbrief