9,3
387 beoordelingen
Terug naar overzicht
20200304_01_01-hero.jpg

Het bijzondere verhaal van CUE4

CUE4 is basketbalspeler, maar geen mens

Hij is 2,09 meter lang en weegt 91 kilogram. We hebben het over CUE4, een boomlange sympathieke basketbalspeler met rugnummer 94. Alleen is CUE4 zoals zijn naam al misschien doet vermoeden geen mens. CUE4 is een menselijke robot. En hij kan een aardig potje basketballen!
Sterspeler

CUE4 is ontwikkeld door Toyota medewerkers. Geheel vrijwillig overigens, in hun vrije tijd. Ze hebben goed werk gedaan, want als het moet, scoort CUE4 zomaar honderd doelpunten uit net zoveel worpen. CUE4 is nog volop in ontwikkeling. Onze sterspeler kreeg in Japan tijdens de pauze van een belangrijke match alle aandacht op zich gevestigd door vanaf de middenlijn van het speelveld met één worp een doelpunt te maken. Als hij zo doorgaat, verliest Michael Jordan nog zijn titel als de no. 1 basketballer van de wereld!

20200304_01_01-tax.jpg
20200304_01_04-555.jpg
Als de bliksem achterelkaar

Na de wedstrijd beloofde het ontwikkelingsteam dat CUE4 een ‘three-point shootout’ gaat proberen. Dit wordt gedaan vóór de jaarlijks gehouden NBA All-Star Game in Amerika, het land waar basketbal vandaan komt. Iedere speler doet vijf worpen vanaf vijf verschillende posities. De speler die het meest scoort, wint. Maar let op: je hebt één minuut de tijd. Je moet dus razendsnel tussen de vijf verschillende posities bewegen. Verder moet je alle ballen als de bliksem achterelkaar gooien. Dat is voor een professionele basketballer van vlees en bloed al een hele uitdaging, laat staan voor CUE4!

Werk aan de winkel

Deelname aan de ‘three-point shootout’ betekende werk aan de winkel voor de Toyota medewerkers die CUE4 ontwikkeld hebben. De bedrading van CUE4 – onder meer om te kunnen communiceren – moest helemaal anders. Het team monteerde kleinere maar krachtigere elektromotoren en reviseerde alle sensoren. De AI-algoritmen (AI: Artificial Intelligence, om te kunnen leren) werden opnieuw bepaald en toen moest het allerbelangrijkste nog komen: CUE4 moest natuurlijk uiterst nauwkeurig kunnen werpen!

20200304_01_03-555.jpg
20200304_01_02-555.jpg
Gaat CUE4 het redden?

Op het moment suprême zat het stadion waar de ‘three-point shootout’ gehouden werd bommetje vol. De NBA All-Star Game is ieder jaar binnen twee minuten uitverkocht. De spanning is te snijden; gaat CUE4 het redden om binnen één minuut 25 keer te werpen vanaf vijf verschillende posities? En zo ja, hoeveel punten weet CUE4 te maken? Check de video en je weet het.

Waarom ontwikkelt Toyota menselijke robots Inschrijven Toyota nieuwsbrief